Sommarrodel – priser, teknik, risker

Sommarrodel passar de flesta och är både kul, njutbart och spännande.

Det är sällan man nöjer sig med ett åk – ifall man inte bara vill åka upp en gång för utsiktens skull. Vill man åka med bra fart, så tar det dessutom oftast några åk att få kläm på tekniken.

Rodeln är automatiskt bromsad, dvs man måste göra något för att den ska rulla. Så det är ingen risk att man åker fortare än vad man själv vill. Alla kan åka långsamt ned, däremot krävs lite smidighet och teknik för att kunna åka fort. 

 

BILJETTKÖP – vid Drop-in

Ju fler biljetter som köps vid ett och samma köptillfälle, desto lägre blir styckpriset.
Biljetterna kan fördelas som man vill mellan varandra och går att använda även en annan dag eller nästa säsong.  Så inga återköp görs.
1 biljett per person och åktur
dvs även om man väljer att åka 2 pers tillsammans
OBS! Enbart 1 mindre barn med 1 vuxen, alternativt 2 barn, får åka tillsammans på en dubbelrodel. Max 110kg på dubbelrodel.
Barn kortare än 125cm får inte åka själv
– men åker istället gratis i sällskap med betalande äldre person på en dubbelrodel.

PRIS per biljett

1-9 biljetter 70 kr/st
10 biljetter eller fler 65 kr/st

För grupper är det även möjligt att boka 1-timmesåkning enligt överenskommelse, men exklusivitet av banan är INTE möjlig under de vanliga drop-in-öppettider och under högsäsong fingerar 1-timmesåkning oftast inte.   Önskar en grupp ha banan för sig själv, så måste man komma på icke-drop-in-öppettid. Se mer om detta under: Grupper  Inga gruppbokningar under 2021. Enbart drop-in med biljettköp.

 

TEKNIK & RISKER

Denna typ av sommarrodel på hjulburna rodlar är både en nöjes-och sportaktivitet (precis som utförsåkning på skidor). Detta är ett fordon man själv framför, så det som händer beror på vad man själv gör med kroppen eller på de beslut man tar när det gäller fart, risktagande etc, ( dvs det är inte bara att ”följa med” som i nyare varianter, vilka är mer som en berg-och dalbana). Det går t om att träna upp tekniken. De flesta, även små barn, kan åka i ”lagom” takt, men för att på ett säkert sätt kunna åka lite fortare, så krävs lite träning. Det gäller att anpassa sig efter sin fysiska förutsättning, sin vikt, balans, reaktionsförmåga, rörlighet etc, samt följa instruktionerna och ta det lugnt i början för att få kläm på teknik, rodelns beskaffenhet och banornas egenheter. Den som är drog-eller alkoholpåverkad eller tar triangelmärkt medicin bör däremot inte åka. Man är även ansvarig för att alltid hålla uppsikt framåt i banan, så att man inte åker på någon. Detta eftersom alla själv väljer sin fart ner eller något kan ha hänt på vägen ner.

 Det kan vara problem för storvuxna personer och de med begränsad rörlighet att få fart på rodeln, (då broms-skenor och klossar pressas mot banan hela tiden pga tyngden), dessutom kan det då också vara svårt att få plats på rodeln och kunna manövrera broms-spaken. Samt svårt att komma av/på den. Dessutom tippar man lättare – både i transportskenan på vägen upp och i rodelbanans snävare kurvor – ifall man är storvuxen och inte så smidig.  Små, nätta barn har låg tyngdpunkt och påverkar inte rodeln så mycket och de kan bara komma upp i ”lagom” fart 🙂 

All åkning sker på egen risk, eftersom rodelåkning inte är en karusell/berg-och dalbana, utan något man utför själv och oömma kläder rekommenderas. Gärna långa ärmar och benklädnader som skyddar lite. Det är en robust utomhusaktivitet, så räkna med risk för fläckar. Ingen ersättning lämnas för skador, kemtvätt eller nedfläckade kläder. 

Men viktigaste av allt – glöm inte att njuta av utsikten, farten och att ha kul – TILLSAMMANS 🙂

 

OBS! Det finns numera 3 typer av rodlar: små och stora singelrodlar, samt dubbelrodlar.

Små singelrodlar är lämpliga för alla barn och nättare ungdomar/vuxna från 125cm upp till ca 160cm långa.
Stora singelrodlar passar lite längre och/eller tyngre personer upp till ca 110kg.

Dubbelrodlarna används för långsammare åkning med mindre barn. Främst då för barn kortare än 125 cm tillsammans med en äldre person ( t ex syskon eller vuxen).  Barnet åker då gratis. Även barn längre än 125 cm får åka med äldre barn/vuxen tillsammans på en dubbelrodel, men det krävs då biljett för båda personerna och att man max väger ca 110kg tillsammans.  Inte 2 st tonåringar eller 1 st tonåring med 1 förälder!  

Det har visat sig att vår typ av rodlar inte är konstruerade för den alltmer tyngre befolkningen – främst dubbelrodlarna trycks sönder av kombinationen hög vikt och hög fart. Därför tillåter vi numera max ca 110kg, samt endast åkning på dubbelrodel ifall man ska åka med mindre barn på dessa, dvs inte tänker åka så jättefort.

3 5 opacity
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow

Covid-19 påverkar

Vi inför en del nya rutiner pga covid-19. Även våra öppettider påverkas och de kan även komma att ändras under pågående säsong.

För att minska antalet personer som samtidigt vistas vid området kring sommarrodeln,  så kommer kiosken uppe vid rodeln inte vara öppen i år. Dvs biljettförsäljningen sker nere vid vår parkeringen, inne i vår/Rättviksbackens Camping-reception (i samma hus som serveringen Backens Veranda). Vid biljettköpet får man oftast ta en kö-lapp vid ankomst och sedan invänta sitt nummer för att kunna köpa biljetterna. Detta för att kunna reglera antalet besökare uppe vid rodeln och även sprida ut de som "står i kö".

Både för våra besökares och vår personals skull, så ber vi alla om, att under besöket både i serveringen och i sommarrodeln, hålla avstånd till personal och övriga besökare. Det finns överlag gott om yta på anläggningen.

Respektera anvisningarna/skyltarna och vänta på avstånd på er tur bla vid biljettköp och vid förrådet till rodlar och hjälmar. För våra besökares skull kommer vi att på flera ställen på anläggningen erbjuda handsprit och vid rodlarna erbjuder vi möjlighet att desinficera spaken/handtaget på rodeln samt i hjälmen. Fast vi ber alla som har möjlighet, att gärna ta med egna hjälmar och egna handskar.

OBS! UNDER HÖGSÄSONG ÄR DET OFTA
MÅNGA BESÖKARE ca kl 11.00-15.00 
Dvs det kan vara väntetid då på att få gå vidare upp till rodeln. (Pga begränsat antal besökare).

ENDAST LÅNGSAM "FAMILJEÅKNING" DÅ det är mycket besökare. Ofta får man då åka i "tåg", dvs ganska tätt mellan åkarna och anpassning i fart efter den framför. EJ TÄVLINGSÅKNING DÅ! 
Vill man kunna åka snabbare, så kan man testa att komma senare på dagen. Dock ingen garanti att det inte är många besökare hela dagen under högsäsong.

REGN - Stängt ifall prognoser visar ihållande regn större delen av dagen. Bromsarna tar inte om ytan är blöt. Vi håller öppet igen efter en regnskur då det hunnit torkat upp, vilket tar ca 30 min efter att regnet upphört.

OM OLYCKAN ÄR FRAMME….:-(

Anläggningens ansvarsförsäkring gäller enbart om anläggningen är vållande enligt svensk skadeståndslag. I övrigt måste ALLTID den som utövar en aktivitet ha egen olycksfallsförsäkring. Dessa aktiviteter som man själv utövar medför alltid en viss risk, (inte som att åka karusell), då det gäller att alla som åker följer instruktioner och anpassar sig efter sin egen förmåga, kroppskonstitution, mängden åkare i banan och efter banors/omgivnings underlag/skick för dagen. Råd: ta det alltid lugnt i början så du lär känna åkdonet, förstår tekniken och lär känna banornas egenheter mm. Tänk på att alltid hålla uppsikt framåt, så du inte kör på någon framför, för då är man vållande till eventuell skada. 

OBS! Ingen ersättning för nedsmutsade kläder etc. Använd bekväma, oömma kläder. Åk helst inte bar-ärmat.