Sommarrodel – priser, teknik, risker

Sommarrodel passar de flesta och är både kul, njutbart och spännande.

Det är sällan man nöjer sig med ett åk – ifall man inte bara vill åka upp en gång för utsiktens skull. Vill man åka med bra fart, så tar det dessutom oftast några åk att få kläm på tekniken.

Rodeln är automatiskt bromsad, så det är ingen risk att man åker fortare än vad man själv vill. Alla kan åka långsamt ned, däremot krävs lite smidighet och teknik för att kunna åka fort. 

 

BILJETTKÖP – vid Drop-in

Ju fler biljetter som köps vid ett och samma köptillfälle, desto lägre blir styckpriset.
Biljetterna kan fördelas som man vill mellan varandra och går att använda även en annan dag eller nästa säsong.  Så inga återköp görs.
1 biljett per person och åktur
dvs även om man väljer att åka 2 pers tillsammans
OBS! Enbart 1 mindre barn med 1 vuxen, alternativt 2 barn, får åka tillsammans på en dubbelrodel. Max 110kg på dubbelrodel.
Barn kortare än 125cm får inte åka själv
– men åker istället gratis i sällskap med betalande äldre person på en dubbelrodel.

PRISER

1-4 biljetter 60 kr/st
 5-8 biljetter 55 kr/st
10 biljetter 50 kr/st=500kr
20 biljetter 45 kr/st=900kr

För grupper är det även möjligt att boka 1-timmesåkning enligt överenskommelse under perioden 30 maj-30 augusti, men exklusivitet av banan är INTE möjlig under vanliga drop-in-öppettider.  Så önskar en grupp ha banan för sig själv, så måste man komma på icke-drop-in-öppettid. Under högsäsong är det endast möjligt med tim-åkningen vissa tider på dagen. Se mer om detta under: Grupper.

 

TEKNIK & RISKER

Denna typ av sommarrodel på hjulburna rodlar är både en nöjes-och sportaktivitet (precis som utförsåkning på skidor). Detta är ett fordon man själv framför, ( dvs det är inte bara att ”följa med” som i nyare varianter, vilka är mer som en berg-och dalbana) och det går att träna upp tekniken. De flesta, även små barn, kan åka i ”lagom” takt, men för att på ett säkert sätt kunna åka lite fortare, så krävs lite träning. Det gäller att anpassa sig efter sin fysiska förutsättning, sin vikt, balans, reaktionsförmåga, rörlighet etc, samt följa instruktionerna och ta det lugnt i början för att få kläm på teknik, rodelns beskaffenhet och banornas egenheter. Den som är drog-eller alkoholpåverkad eller tar triangelmärkt medicin bör däremot inte åka.

 Det kan vara problem för storvuxna personer och de med begränsad rörlighet att få fart på rodeln, (då broms-skenor och klossar pressas mot banan hela tiden pga tyngden), dessutom kan det då också vara svårt att få plats på rodeln och kunna manövrera broms-spaken. Samt svårt att komma av/på den. Dessutom tippar man lättare – både i transportskenan på vägen upp och i rodelbanans snävare kurvor – ifall man är storvuxen och inte så smidig.  Små, nätta barn sitter däremot säkert, (låg tyngdpunkt och påverkar inte rodeln så mycket) och de kan bara komma upp i ”lagom” fart 🙂 

All åkning sker på egen risk, eftersom rodelåkning inte är en karusell/berg-och dalbana, utan något man utför själv och oömma kläder rekommenderas. Gärna långa ärmar och benklädnader som skyddar lite. Det är en robust utomhusaktivitet, så räkna med risk för fläckar. Ingen ersättning för kemtvätt eller nedfläckade kläder. 

Men viktigaste av allt – glöm inte att njuta av utsikten, farten och att ha kul – TILLSAMMANS 🙂

 

OBS! Det finns numera 3 typer av rodlar: små och stora singelrodlar, samt dubbelrodlar.

Små singelrodlar är lämpliga för alla barn och nättare ungdomar/vuxna från 125cm upp till ca 160cm långa.
Stora singelrodlar passar lite längre och/eller tyngre personer upp till ca 110kg.

Dubbelrodlarna används för långsammare åkning med mindre barn. Främst då för barn kortare än 125 cm tillsammans med en äldre person ( t ex syskon eller vuxen).  Barnet åker då gratis. Även barn längre än 125 cm får åka med äldre barn/vuxen tillsammans på en dubbelrodel, men det krävs då biljett för båda personerna och att man max väger ca 110kg tillsammans.  Inte 2 st tonåringar eller 1 st tonåring med 1 förälder!  

Det har visat sig att vår typ av rodlar inte är konstruerade för den alltmer tyngre befolkningen – främst dubbelrodlarna trycks sönder av kombinationen hög vikt och hög fart. Därför tillåter vi numera max ca 110kg, samt endast åkning på dubbelrodel ifall man ska åka med mindre barn på dessa, dvs inte tänker åka så jättefort.

3 5 opacity
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow

OBS! UNDER HÖGSÄSONG ÄR DET
OFTA MYCKET KÖ ca KL 11-15

ENDAST LÅNGSAM "FAMILJEÅKNING" DÅ!
Vill man kunna åka lite snabbare så kom t ex efter kl 16.


Dock inte möjligt att åka vid regn eller så länge banan är våt. Pga vattenplaning=bromsarna tar inte.

OM OLYCKAN ÄR FRAMME….:-(

Anläggningens ansvarsförsäkring gäller enbart om anläggningen är vållande enligt svensk skadeståndslag. I övrigt måste ALLTID den som utövar en aktivitet ha egen olycksfallsförsäkring. Dessa aktiviteter som man själv utövar medför alltid en viss risk, (inte som att åka karusell), då det gäller att alla följer instruktioner och anpassar sig efter sin egen förmåga, kroppskonstitution och efter banors/omgivnings underlag/skick för dagen. Råd: ta det alltid lugnt i början så du lär känna åkdonet, förstår tekniken och lär känna banornas egenheter mm.

OBS! Ingen ersättning för nedsmutsade kläder etc. Använd bekväma, oömma kläder. Åk helst inte bar-ärmat.  

OBS! Periodvis begränsad möjlighet till att ”tävlingsåka” eller att åka med hög fart!

Under högsäsong (ca 5/7-2/8) är det mycket kö ungefär kl 11-16. Vi släpper med kort mellanrum, vilket innebär att man måste ta det lite lugnt då. Så lämplig "familjeåkningsfart"- dvs EJ TÄVLINGSÅKNING då!