Sommarrodel – priser, teknik, risker

Sommarrodel passar de flesta* och är både kul, njutbart och spännande.

*se mer info i text nedan..

Det är sällan man nöjer sig med ett åk – ifall man inte bara vill åka upp en gång för utsiktens skull. Det tar dessutom oftast några åk att få kläm på tekniken.

Rodeln är automatiskt bromsad, dvs man måste själv trycka ordentligt på en spak framåt och sitta framåtlutad, för att den ska rulla. Så det är ingen risk att rodeln åker iväg av sig självt eller att man åker fortare än vad man själv vill. Alla kan åka långsamt ned, däremot krävs lite smidighet och teknik för att kunna åka fort. 

BILJETTKÖP

( obs! endast swish eller kontant betalning)

Biljetterna kan fördelas som man vill mellan varandra och går att använda även en annan dag eller nästa säsong.  Så inga återköp görs.
1 biljett per person och åktur
dvs även om man åker 2 pers tillsammans
OBS! Enbart 1 mindre barn med 1 vuxen, alternativt 2 barn, får åka tillsammans på en dubbelrodel. Max 110kg på dubbelrodel.
Barn kortare än 125cm får inte åka själva
– men åker istället gratis i sällskap med betalande äldre person på en dubbelrodel.

PRIS per biljett

1-9 biljetter 70 kr/st
10 biljetter eller fler 65 kr/st

För grupper är det även möjligt att boka 1-timmesåkning enligt överenskommelse, men exklusivitet av banan är INTE möjlig under de vanliga drop-in-öppettider och under högsäsong fingerar 1-timmesåkning oftast inte.   Önskar en grupp ha banan för sig själv, så måste man komma på icke-drop-in-öppettid. Se mer om detta under: Grupper  Inga gruppbokningar under 2021. Enbart drop-in med biljettköp.

 

TEKNIK & RISKER

Denna typ av sommarrodel på hjulburna rodlar är både en nöjes-och sportaktivitet (precis som utförsåkning på skidor). Detta är ett fordon man själv framför, så det som händer beror på vad man själv gör med kroppen eller på de beslut man tar när det gäller fart, risktagande etc, ( dvs det är inte bara att ”följa med” som i nyare varianter, vilka är mera som en berg-och dalbana). Det går t om att träna upp tekniken. *De flesta, även barn, kan åka i ”lagom” takt, men för att på ett säkert sätt kunna åka lite fortare, så krävs oftast lite träning. Det gäller att anpassa sig efter *sin fysiska förutsättning, sin vikt, balans, reaktionsförmåga, rörlighet etc, samt följa instruktionerna och ta det lugnt i början för att få kläm på teknik, rodelns beskaffenhet och banornas egenheter. Den som är drog-eller alkoholpåverkad eller tar triangelmärkt medicin bör däremot inte åka.

Man är även ansvarig för att alltid hålla uppsikt framåt i banan, så att man inte åker på någon. Som i trafiken. Detta eftersom alla själv väljer sin fart ner eller något kan ha hänt på vägen ner. Banorna är inte tomma då man åker ned. Det befinner sig många åkare på väg upp och på väg ner samtidigt.

 *Det kan vara problem för storvuxna personer och de med begränsad rörlighet att få fart på rodeln, (då broms-skenor och klossar under rodeln pressas ner mot banan hela tiden pga tyngden), dessutom kan det då också vara svårt att få plats på rodeln och samtidigt kunna manövrera broms-spaken. Samt svårt att komma av/på rodeln. Dessutom tippar man lättare – både i transportskenan på vägen upp och i rodelbanans snävare kurvor – ifall man är lång eller storvuxen och inte så smidig.

 Små, nätta barn klarar däremot rodelåkning galant. Dessa har låg tyngdpunkt och påverkar inte rodeln så mycket och de kan bara komma upp i ”lagom” fart 🙂 

All åkning sker på egen risk, eftersom rodelåkning inte är en karusell/berg-och dalbana, utan något man utför själv. Oömma kläder rekommenderas. Gärna långa ärmar och benklädnader som skyddar lite. Det är en robust utomhusaktivitet, så räkna med risk för fläckar. Ingen ersättning lämnas för skador, kemtvätt eller nedfläckade kläder. 

Men viktigaste av allt – glöm inte att njuta av utsikten, farten och att ha kul – TILLSAMMANS 🙂

 

OBS! Det finns numera 3 typer av rodlar: små och stora singelrodlar, samt dubbelrodlar.

Små singelrodlar är lämpliga för alla barn och nättare ungdomar/vuxna från 125cm upp till ca 160cm långa.
Stora singelrodlar passar lite längre och/eller tyngre personer upp till ca 110kg.

Dubbelrodlarna används för långsammare åkning tillsammans med mindre barn. Främst då för barn kortare än 125 cm tillsammans med en äldre person ( t ex syskon eller vuxen).  Barnet åker då gratis. Även barn som är längre än 125 cm får åka tillsammans med ett äldre barn, eller med en vuxen på en dubbelrodel. Fast det krävs då biljett för båda personerna och att man max väger ca 110kg tillsammans.  Inte 2 st tonåringar eller 1 st tonåring med 1 förälder tillsammans på dubbelrodel! 

Det har visat sig att vår typ av rodlar inte är konstruerade för den alltmer tyngre befolkningen – främst dubbelrodlarna trycks sönder av kombinationen hög vikt och hög fart. Därför tillåter vi numera max ca 110kg, samt endast åkning på dubbelrodel ifall man ska åka med mindre barn på dessa, dvs inte tänker åka så jättefort.

3 5 opacity
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow

Öppet fredag 30/ kl 10-18

 

ENDAST LÅNGSAM "FAMILJEÅKNING" då det är mycket besökare. EJ TÄVLINGSÅKNING DÅ! 

Räkna med väntetid INNAN biljettköpet nere vid kassan (vid parkeringen). Gå INTE direkt upp till rodelbanorna. I samband med biljettköp sker även instruktioner innan man släpps vidare upp till rodeln. Mest antal besökare är det oftast ca 10.30-14.30.

REGN - Bromsarna tar inte ifall banornas yta är blöt. Vi öppnar oftast igen ca 30 min efter en regnskur. Då det hunnit torkat upp. Ifall det inte är så fuktigt att det inte torkar. Stängt hela dagen, ifall prognoserna på morgonen kl 8 visar att det ska bli regn stor del av dagen. 

Covid-19 påverkar fortfarande

För att minska antalet personer som samtidigt vistas vid området uppe kring sommarrodeln,  så är biljett/glasskiosken där uppe inte öppen i år. Biljettförsäljningen sker i stora byggnaden nere vid vår parkeringen. I samma hus som serveringen Backens Veranda mm. Vid ankomst får man ett könummer och sedan inväntar man sitt nummer för att komma in till kassan. Där man får instruktioner och köper biljetterna.

Först efter biljettköpet får man gå direkt upp till rodelbanorna. Detta för att kunna reglera antalet besökare uppe vid rodeln och även sprida ut de som "står i kö".

Både för våra besökares och vår personals skull, så ber vi alla att under besöket hålla avstånd till personal och övriga besökare. Det finns överlag gott om yta på anläggningen.

Respektera anvisningarna/skyltarna och vänta på avstånd på er tur vid biljettköp och vänta även på er tur utanför förrådet där ni tar rodlar och hjälmar. För våra besökares skull kommer vi att på flera ställen på anläggningen erbjuda handsprit och vid rodlarna erbjuder vi möjlighet att desinficera spaken/handtaget på rodeln samt i hjälmen. Fast vi ber alla som har möjlighet, att gärna ta med egna hjälmar och egna handskar.

OM OLYCKAN ÄR FRAMME….:-(

Anläggningens ansvarsförsäkring gäller enbart om anläggningen är vållande enligt svensk skadeståndslag. I övrigt måste ALLTID den som utövar en aktivitet ha egen olycksfallsförsäkring. Dessa aktiviteter som man själv utövar medför alltid en viss risk, (inte som att åka karusell), då det gäller att alla som åker följer instruktioner och anpassar sig efter sin egen förmåga, kroppskonstitution, mängden åkare i banan och efter banors/omgivnings underlag/skick för dagen. Råd: ta det alltid lugnt i början så du lär känna åkdonet, förstår tekniken och lär känna banornas egenheter mm. Tänk på att alltid hålla uppsikt framåt, så du inte kör på någon framför, för då är man vållande till eventuell skada.   (Som i trafiken).

OBS! Ingen ersättning för nedsmutsade kläder etc. Använd bekväma, oömma kläder. Åk helst inte bar-ärmat.