Sommarrodel – priser, teknik, risker

Sommarrodel passar alla och är både kul, njutbart och spännande. Det är sällan man nöjer sig med ett åk – ifall man inte bara vill åka upp en gång för utsiktens skull. Vill man åka med bra fart, så tar det dessutom oftast några åk att få kläm på tekniken.
Rodeln är automatiskt bromsad, så det är ingen risk att man åker fortare än vad man själv vill.

 

BILJETTKÖP – vid Drop-in

Ju fler biljetter som köps vid ett och samma köptillfälle, desto lägre blir styckpriset.
Biljetterna kan fördelas som man vill mellan varandra och går att använda även en annan dag eller nästa säsong.  Så inga återköp görs.
1 biljett per person och åk
dvs även om man väljer att åka tillsammans
Enbart 1 mindre barn och 1 vuxen, alternativt 2 barn, får åka tillsammans på en dubbelroder. Max 110kg.
Barn kortare än 125cm får inte åka själv
– men åker istället gratis i sällskap med betalande äldre person på en dubbelrodel.

PRISER

1-2 biljetter 60 kr/st Vid köp av fler än 10 st biljetter fortfarande 40kr/st – om man t ex vill köpa till fler
3-4 biljetter 55 kr/st Vid köp av 30 st biljetter eller flervid samma köptillfälle: 35 kr/st
5-6 biljetter 50 kr/st
7-8 biljetter 45 kr/st
Fr 9 biljetter 40 kr/st

För grupper finns även andra prisalternativ – som måste förbokas. Det är år 2019 möjligt att boka 1-timmesåkning enligt överenskommelse 30 maj-25 augusti, men exklusivitet av banan är INTE möjlig under vanliga drop-in-öppettider. Under högsäsong är det endast möjligt med tim-åkningen vissa tider på dagen. Se mer om detta under: Grupper.

 

TEKNIK & RISKER

Rodel är både en nöjes-och sportaktivitet (precis som utförsåkning på skidor), så det är en aktivitet man själv utövar och det går att träna upp tekniken – om man vill kunna åka lite fortare. (Nästan) alla kan åka i ”lagom” takt. Det gäller att anpassa sig efter sina förutsättningar, följa instruktionerna och ta det lugnt i början för att få kläm på teknik, rodelns beskaffenhet och banornas egenheter. Den som är drog-eller alkoholpåverkad eller tar triangelmärkt medicin bör däremot inte åka.

Var och ens fysiska förutsättningar, vikt, reaktionsförmåga, balans, rörlighet etc påverkar åkningen, men det är enkelt att lära sig och inga problem för små barn. Däremot kan det vara problem för storvuxna personer och de med begränsad rörlighet – då kan det bli svårt att få fart på rodeln, (för broms-skenor och klossar ligger i mot banan hela tiden pga tyngden), det blir svårt att få plats på rodeln och då kunna manövrera broms-spaken, samt svårt att komma av/på den. Dessutom tippar man lättare både i skenan på vägen upp och i rodelbanans snävare kurvor, ifall man är storvuxen och inte så smidig. Små, nätta barn sitter däremot säkert, (låg tyngdpunkt och påverkar inte rodeln så mycket) och de kan bara komma upp i ”lagom” fart :-). 

All åkning sker på egen risk eftersom rodelåkning inte är en karusell/berg-och dalbana, utan något man utför själv och oömma kläder rekommenderas. Gärna långa ärmar och ben som skyddar lite. Det är en robust utomhusaktivitet, så räkna med risk för fläckar. Ingen ersättning för kemtvätt eller nedfläckade kläder. 

Men viktigaste av allt – glöm inte att njuta av utsikten, farten och att ha kul – TILLSAMMANS!

 

OBS! Det finns numera 3 typer av rodlar: små och stora singelrodlar, samt dubbelrodlar.

Små singelrodlar är lämpliga för alla barn och nättare ungdomar/vuxna från 125cm upp till ca 160cm långa. Stora singelrodlar passar lite längre och/eller tyngre personer upp till ca 110kg.

Dubbelrodlarna är tänkta enbart för lite ”långsammare” åkare, dvs för ekipage med mindre barn. Främst för barn kortare än 125 cm tillsammans med en äldre person (syskon eller vuxen).  Barnet åker då gratis. Även barn längre än 125 cm får åka med äldre barn/vuxen tillsammans på en dubbelrodel, men det krävs då biljett för båda personerna och att man väger max ca 110kg tillsammans.  Inte 2 st tonåringar eller 1 st tonåring med 1 förälder!  

Det har visat sig att vår typ av rodlar inte är konstruerade för den alltmer tyngre befolkningen – främst dubbelrodlarna trycks sönder av kombinationen hög vikt och hög fart. Därför tillåter vi numera max ca 110kg, samt endast åkning på dubbelrodel om man ska åka med mindre barn på dessa, dvs inte tänker åka så jättefort.

3 5 opacity
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow
 • Slideshow

OBS! Begränsad möjlighet till att ”tävlingsåka” eller att åka med hög fart då det är lång kö/hög beläggning.

OM OLYCKAN ÄR FRAMME….:-(

Anläggningens ansvarsförsäkring gäller enbart om anläggningen är vållande enligt svensk skadeståndslag. I övrigt måste ALLTID den som utövar en aktivitet ha egen olycksfallsförsäkring. Dessa aktiviteter som man själv utövar medför alltid en viss risk, (inte som att åka karusell), då det gäller att alla följer instruktioner och anpassar sig efter sin egen förmåga, kroppskonstitution och efter banors/omgivnings underlag/skick för dagen. Råd: ta det alltid lugnt i början så du lär känna åkdonet, förstår tekniken och lär känna banornas egenheter mm.

OBS! Ingen ersättning för nedsmutsade kläder etc. Använd bekväma, oömma kläder. Åk helst inte bar-ärmat.